Blog

Den kinesiske mur i Kina

Donald Boulton
––– views

Den kinesiske mur (tradisjonell kinesisk: 萬里長城; forenklet kinesisk: 万里长城; pinyin: Wànlǐ Chángchéng, bokstavelig talt "ti tusen li-mur") er en serie festningsverk som ble bygget over de historiske nordlige grensene til gamle kinesiske stater og keiserlige stater Kina som beskyttelse mot ulike nomadiske grupper fra den eurasiske steppen. Flere murer ble bygget fra så tidlig som på 700-tallet f.Kr.,[4] med selektive strekninger senere sammen med Qin Shi Huang (220–206 f.Kr.), den første keiseren av Kina. Lite av Qin-muren gjenstår.[5] Senere bygde og vedlikeholdte mange påfølgende dynastier flere strekninger med grensemurer. De mest kjente delene av muren ble bygget av Ming-dynastiet (1368–1644).

![Great Wall](https://www.datocms-assets.com/94104/1678478451-the_great_wall_of_china_at_jinshanling-edit.jpg)

Bortsett fra forsvar, har andre formål med Den Kinesiske Mur inkludert grensekontroll, som tillater påleggelse av toll på varer som transporteres langs Silkeveien, regulering eller oppmuntring av handel og kontroll av immigrasjon og emigrasjon.[6] Videre ble de defensive egenskapene til Den Kinesiske Mur forbedret ved bygging av vakttårn, troppebrakke, garnisonstasjoner, signaleringsevner gjennom røyk eller ild, og det faktum at stien til Den Kinesiske Mur også fungerte som en transportkorridor.

Grensemurene bygget av forskjellige dynastier har flere baner. Samlet strekker de seg fra Liaodong i øst til Lop Lake i vest, fra dagens kinesisk-russiske grense i nord til Tao River (Taohe) i sør; langs en bue som omtrent avgrenser kanten av den mongolske steppen; spenner over 21 196,18 km (13 170,70 mi) totalt.[7][3] I dag er det defensive systemet til Den Kinesiske Mur generelt anerkjent som en av de mest imponerende arkitektoniske bragdene i historien.[8]

Navn

Huayi tu, et kart over Kina fra 1136 med den kinesiske mur avbildet i den nordlige kanten av landet

Samlingen av festningsverk kjent som Den kinesiske mur har historisk sett hatt en rekke forskjellige navn på både kinesisk og engelsk.

I kinesiske historier vises begrepet "Long Wall(s)" (t 長城, s 长城, Chángchéng) i Sima Qians Records of the Grand Historian, der det refererte både til de separate store murene som ble bygget mellom og nord for de krigførende statene og til den mer enhetlige konstruksjonen av den første keiseren.[9] Det kinesiske tegnet 城, som betyr by eller festning, er en fono-semantisk sammensetning av "jordens" radikale 土 og fonetiske 成, hvis gammelkinesiske uttale har blitt rekonstruert som *deŋ.[10] Det refererte opprinnelig til vollen som omringet tradisjonelle kinesiske byer og ble brukt i forlengelse for disse murene rundt deres respektive stater; i dag er det imidlertid mye oftere det kinesiske ordet for "by".[11]


Flere historier

Donald Boulton

Første utenlandsreise

Følg disse enkle reglene for ikke å få problemer mens du reiser.
Donald Boulton

Perfekt helg sammen

Viktige ting du trenger å vite når du planlegger en ferie i utlandet